topbar—————————————-

TUINDAGEN

Tuindagen landgoed Vollenhoven voorweiDatum 2017: 23, 24 en 25 juni

Tijd: van 10.00 uur tot 17.00 uur

Entrée: € 7,50 p.p. (te betalen bij de entree)

Kinderen tot 12 jaar gratis

Rondleiding: € 2,- p.p.

Parkeren: € 2,-

contact: tel: 030 2200032, e-mail: Landgoed Vollenhoven

 

Route: vanaf de A28 afslag UMC/De Bilt. De Bilt volgen tot kruising Utrechtsweg. Vanaf hier kunt u de parkeerborden naar landgoed Vollenhoven volgen.

Bus: 50, 52, 53 en 74 van Utrecht Centraal. Uitstaphalte Amersfoortseweg. U stapt voor het landgoed uit.

deelnemende standhouders 2016

Arrangementen

 

JJF_9464Landgoed Vollenhoven is een van de oudste buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande. Het particuliere landgoed wordt met zorg en liefde beheerd door de familie van Marwijk Kooy. De grootvader van de huidige generatie kocht het landgoed in de beginjaren van de vorige eeuw. De huidige bewoners hechten veel belang aan de natuur- en cultuurhistorische waarden. Het zeer bordencomplete landgoed bevat een Engels landschapspark, verschillende tuinen waaronder een Engelse tuin en een moestuin, een buitenhuis, oranjerie, koetshuis, boerderijen en een ijskelder. Tijdens de Tuindagen zijn alle tuinen opengesteld, die de rest van het jaar voor het publiek gesloten zijn. Ook de oranjerie en het  koetshuis zijn te bezichtigen. De verdere gebouwen zijn om privacy redenen gesloten voor het publiek.

De Tuindagen op landgoed Vollenhoven hebben de bezoeker veel te bieden. Naast de prachtige wandeling over het landgoed, kunnen de bezoekers aanschuiven bij workshops. Tijdens uw wandeling komt u langs vele demonstraties op tuingebied. Van alles van mandenvlechten tot snoeien. De vele verkoopstands zijn zorgvuldig geselecteerd op hun affiniteit met het buitenleven.

Tent op de Bloemberg

In de tent op de bloemberg is een expositie ingericht over Vollenhoven vroeger en nu. Tevens kunt u er luisteren naar verschillende koren en vinden er kinderactiviteiten plaats.

Optredens:

Zaterdag: Kamerkoor De Bilt om 13.30 uur en om 15.00 uur. Kamerkoor De Bilt is een enthousiast kamerkoor dat de muzikale lat hoog legt. Echter, het plezier in zingen staat voorop! Het repertoire is breed en varieert van muziek uit de renaissance tot heden. Het koor heeft zich gespecialiseerd in het zingen van 4- tot 8-stemmige a capella muziek. Een van de hoogtepunten in het jaar is het zingen op de Tuindagen van Landgoed Vollenhoven. De repetities zijn op maandagavond in de Immanuëlkerk, Soestdijkseweg Zuid 49 A in De Bilt.

K'zz Voicezondag: muzikaal optreden van K’zz Voice. K’zz Voice is opgericht door ouders van de Werkplaats Kindergemeenschap basisschool en is inmiddels ook aangevuld met enkele leden van buiten de school. Dit nog jonge, 5-stemmige close harmony koor zingt jazz, gospel, blues, latin, soul en Afrikaanse nummers en staat onder enthousiaste leiding van dirigent en pianist Martin Rudolph. K’zz Voice is te zien en te horen om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur in de tent op de bloemberg.

 

Super bellen blazen:

JJF_9354Een heerlijk ouderwets spelletje met een moderne twist. Bellenblazen… maar geen gewone bellen…. nee, Super Bellen… Speciaal voor de kinderen maar het is genieten voor jong en oud.   Op zaterdag en zondag om 12.00 uur en om 14.30 uur bij de tent op de Bloemberg. (het park)

 

Rondleiding

Er zijn dit jaar twee verschillende rondleidingen. De rondleiding over landgoed Vollenhoven (€ 2,- p.p.) en een excursie naar de Jersey stieren (gratis).

Rondleiding landgoed Vollenhoven

De rondleiding over het landgoed bestaat uit drie delen zodat u uw eigen tempo kunt bepalen en de verhalen uit de eerste hand hoort. U begint met de geschiedenis. Een van onze rondleiders haalt u op bij het koetshuis. Van daar zal zij met u door het Engelse landschapspark, voor het grote huis langs, via de ijskelder naar de Engelse tuin gaan. Zij vertelt u over de geschiedenis van het landgoed, over het beheer en het huidige gebruik van de gebouwen.

Vervolgens krijgt  u in de Engelse tuin uitleg van de persoon die zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud en de beplanting van de Engelse tuin. U krijgt informatie over het ontstaan van deze tuin.

U vervolgt uw weg richting de moestuin waar u weer opgevangen wordt voor het derde deel van de rondleiding. In de moestuin krijgt u uitleg over de geschiedenis, de beplanting, onderhoud en de afzet van de producten uit de moestuin.

Tijden: Alle dagen ieder half uur.

Locatie: Koetshuis

Excursie naar de Jersey stieren

120905_MYM_Jerseystiertjes04Met de boer(in) bezoekt u de stieren in de wei op Vollenhoven en hoort u hun verhaal. Meer informatie en vertrek vanaf het Koetshuis.

Wie zijn toch die koeien op de weilanden van Vollenhoven? Op Landgoed Vollenhoven worden de weilanden verpacht voor het opfokken van Jersey stieren. Deze stieren worden geboren op melkveehouderijen, waar ze na de geboorte geen functie meer hebben. De stieren van dit specifieke ras hebben geen economische waarde. Jacob en Linda fokken deze stiertjes op voor het vlees op een zo natuurlijk mogelijke manier. Dit houdt onder andere in dat de dieren worden grootgebracht door zoogmoeders, worden gevoerd met gras en kruiden en mogen hun horens houden. De dieren worden niet gecastreerd en er wordt zonder antibiotica gewerkt. U hoort de gedachtegang achter de werkwijze van de boer en ontmoet in de wei leidkoe Corinda, de jonge en de oudere stieren. Ook krijgt u de mogelijkheid om het vlees te proeven en te kopen.

Tijden en data:

Vrijdag 11:00

Zaterdag 12:00 en 15:00

Zondag 12:00 en 15:00

Locatie: Koetshuis

Exposanten

Op verschillende plaatsen op het landgoed komt u tijdens de rondwandeling langs speciaal geselecteerde verkoopstands met producten op huis- en tuingebied. Zo vindt u er vele gespecialiseerde kwekers,  tuingereedschap,  regenwatersystemen maar ook ambachtelijk vervaardigde huis en tuin decoraties, keramische vogelhuizen en aankleding voor uw terras.  Een lijst van de deelnemers vindt u bij de connecties. Deze stands vindt u in en om het koetshuis, in de wei voor het huis, in een gedeelte van het Engelse landschapspark en de moestuin en in en om de oranjerie. In de historische tuinen geniet u van de sfeer van weleer maar daarbuiten vindt u een selectie van wat de tijd van nu te bieden heeft.

Gebouwen

De verschillende privé woningen op het landgoed, waaronder het grote huis, zijn in verband met de privacy van de bewoners tijdens de Tuindagen niet toegankelijk, maar andere gebouwen zijn wel te bezichtigen. Daarbij zijn het oude koetshuis, de theekoepel, de 19e-eeuwse kassen in de moestuin en de mooie oranjerie. Bijzonder vermeldenswaard is de oude ijskelder, die het gehele jaar gesloten is en alleen ter gelegenheid van de Tuindagen wordt geopend

Arrangementen

Groepsarrangement: minimaal 12 personen. Entree € 6,50

Vollenhoven arrangement: minimaal 10 personen. Entree + rondleiding + kopje thee/koffie € 10,50 p.p. Vanaf 20 personen krijgt u met uw groep een eigen gids voor de rondleiding mits u op tijd uw aanvraag indient.

Lunch en hightea arrangement: hier vindt u meer informatie.

Voor het aanvragen van informatie of reserveren van het arrangement neemt u contact op met Liline Mulier.

bottombar—————————————–