Over

Tuindagen

De Tuindagen van Landgoed Vollenhoven werden in 2017 voor de laatste keer georganiseerd.

Een terugblik

Nadat Vollenhoven lange tijd zeer besloten was geweest is er voor gekozen in de negentiger jaren van de vorige eeuw, om hier verandering in te brengen. Wat begon met een eenvoudige rondleiding en eigen catering groeide, uit tot een groots evenement met vele standhouders en activiteiten. De tuinen van het landgoed bleven de spil van het evenement. Het mocht niet een fair worden op een weiland. De openstelling was gestart om het landgoed te laten zien en Vollenhoven moest dan ook centraal staan. En dat is tot het eind zo geweest. Om die reden waren de Tuindagen ook altijd in juni. Dan was de bloementuin op zijn mooist. De basis van de Tuindagen bleef dus door de jaren heen onveranderd. Daarnaast kon de bezoeker genieten van een lunch of high tea, winkelen bij de vele standhouders en deelnemen aan workshops en activiteiten.

De organisatie

De organisatie is altijd door de familie zelf gedaan. Tijdens de Tuindagen was er een leger aan vrijwilligers dat de familie bijstond. De kinderen van de familie groeiden er van jongs af aan mee op. Al vanaf 6 jaar stonden zij op de brug kaartjes te controleren, en owee als iemand probeerde er langs te glippen. Deze zelfde kaartjes scheurders runden in de laatste jaren zelfstandig de catering in de oranjerie. (Achter (achter))neven en -nichten, vrienden, mede Vollenhoven bewoners, iedereen hielp ons om van de Tuindagen een succes te maken. Dit zorgde ervoor dat de Tuindagen in de familie kring een soort van kampgevoel creëerde. Iedereen bleef slapen. Overdag hard werken en ‘s avonds met zijn allen om de vuurkorf met gitaar en gezelligheid.

Wij danken al deze vrijwilligers voor hun tomeloze inzet, liefde en steun in deze 20 jaar.

De standhouders

Naast alle vrijwilligers hebben ook de standhouders een belangrijke rol gespeeld in de sfeer van de Tuindagen. We begonnen met een paar verkoopstands en we belden ons suf om er nog wat interessante stands bij te krijgen. Voordat wij naam hadden gemaakt was dat niet eenvoudig. Later, en natuurlijk realiseer ik me dat die eer niet direct onszelf toe komt maar ook met de recessie te maken had, was het een kwestie van de juiste pareltjes er uit te vissen. Een strak selectiebeleid moest ervoor zorgen dat er veel verschillende producten op de Tuindagen te vinden waren en producten die pasten in de sfeer van natuur en buitenleven.

Er waren veel standhouders die elk jaar terugkwamen en we waardeerden hun steun en gezelligheid. In de begin jaren leek het altijd mooi weer te zijn. Maar later keerde het tij en was er elk jaar wel een regendag, of 2 of soms zelfs 3. Wat had ik een bewondering voor al de mensen die in de regen stonden en nog steeds leken te genieten van het feit dat ze er waren. Het was fijn de standhouders elk jaar weer te zien komen. Een hechte groep waarmee we op zaterdag avond met een borrel vierden dat we er allemaal weer waren.

Wat nu?

De Tuindagen zijn begonnen om Vollenhoven te laten zien. Dat willen we nog steeds. Maar tegelijkertijd moeten we keuzes maken in het beleid. Dit beleid zorgt ervoor dat we op dit moment meer energie gaan stoppen in de ontwikkeling van de verhuur van de verschillende locaties. Daarentegen blijft openstelling belangrijk. En ook dit jaar zal dat zeker gebeuren. We houden u op de hoogte via onze site maar ook via de lokale media.

Rondleidingen

Wilt u niet wachten op de volgende openstelling dan kunt u met een groep van minimaal 10 personen een rondleiding aanvragen. Kunt u geen groep samenstelling dan kunt u zich individueel aanmelden voor de open rondleiding. Deze is 2 maal per jaar. U vindt hierover hier meer informatie.