Beste vrienden van Vollenhoven,
Via deze weg wil ik mij, als nieuwe grondgebruiker op Vollenhoven, aan u voorstellen en mijn plannen met u delen:

Afgelopen paar maanden heb ik een start gemaakt op m’n nieuw stukje land: ‘vak C’ van de ommuurde moestuin op Vollenhoven: 1000m2 met een deel van de oude druivenkas.
Terwijl ik daar resten winterrogge uittrok, de aarde glad harkte en het zand door mijn vingers liet gaan, kwamen nog eens de vragen voorbij…
Wat ga ik hier doen? Wat is mijn plan? Mijn diepe motivatie?

In dit nieuwe contact tussen het land en mij zag ik de liefdevolle aandacht die het de afgelopen jaren van mijn voorgangers heeft gehad. Ik dank de vorige tuinders. De grond voelt goed. Ik hou van het zwarte warme zand. Het geeft me een gevoel van thuiskomen.

Enfin, de mooie plek en dito grond maakt een verantwoordelijkheid in mij los. Nieuwsgierigheid ook. Naar de plek en de power van een mooi gezond stuk aarde. Opgegroeid op het platteland, maakt het ook oud een verlangen in mij wakker. Ik hou van de aarde, voedingsbodem voor alle levenskrachten, mijn sterk besef van hiermee verbonden zijn en met al het leven wat hier uit voortkomt.

Deze plek is de komende tijd mijn atelier waar ik onderzoek wat het is om boer te zijn in deze tijd: te boeren in verbinding. Met mensen, beestjes en planten. Met de aarde en de hemel. Ik wil op deze plek vragen tot me laten komen en me openstellen voor antwoorden. (En heel veel genieten!!)

Bloemen en planten zijn ‘mijn materialen’. Ik ben er mee in gesprek. Ze vertellen hun eigen verhaal en helpen mij het mijne te ontdekken, elke keer opnieuw. Dat verhaal wil ik delen met wie wil. In een beeldende vorm. Je kunt er het jouwe in ontdekken. Of dat nu rauw is of zoet, ik kies schoonheid als ingang.

Zo ga ik hier bij elkaar brengen wat ik heb ontdekt en verzameld in de afgelopen jaren op alternatieve groenten-tuinderijen, in het werken met biobloemen en in de beeldende kunst. Het heeft me een goed oog opgeleverd voor en een bewonderende kijk op planten, van wilde bloemen in de berm tot een doorgeschoten kool in bloei. Die blik op bloemen wil ik graag delen via ‘bloembeelden’. Vooralsnog in de vorm van boeketten.

Deze zomer ga ik boeketten maken van weelderige kleurige soorten. Van soorten die ik nog ken van vroeger bij ons op het platteland. Het zijn bloemen die een functie hebben in de omgeving, bijvoorbeeld omdat ze voedsel zijn voor bijen en andere insecten, omdat je er heerlijke thee van kan maken. Of omdat het zulke mooie sterke soorten zijn, die gewoon heel passend zijn voor de plek waar ze groeien, zodat je ze niet met ‘chemische rommel’ overeind hoeft te houden. Zo’n boeket hoeft niet in te leveren op schoonheid, integendeel.. schoner kan niet 😉 het is schoonheid in haar puurste vorm.

Denkt u inmiddels bij zichzelf: “Zo’n boeket bloemen wil ik wel wekelijks of tweewekelijks ontvangen?” Wilt u graag een seizoen met mij mee genieten van de bijzondere bloemen van mijn bloementuin op Vollenhoven?

Vanaf 1 juni aanstaande bied ik boeketten aan in de vorm van een abonnement, wekelijks of twee wekelijks. Op bestelling kan ook! Vooralsnog zijn de afhaalpunten en -tijden dezelfde als die van de groentepakketten van mijn buurvrouw-tuinder op het landgoed, Heleen Eilander. Kosten zijn vanaf €13,50 voor een boeket, afhankelijk van uw wensen.

Belt of mailt u mij gerust als u nog vragen heeft. Ik kijk er naar uit u deze zomer te ontmoeten.

Zonnige groet!
Birgitte Goris

‘Bloem in beeld’
06 4563 2670
birgittegoris@hotmail.com

‘Bloem in beeld’ heeft ook een facebookpagina.

Stoere boerenkool in lentebloei

Gezellige bloemenhulphanden!! Nog wat extra vrijwilligers zijn welkom

Eetbare scharrelbloemboeketten voor de bioboerenmarkt